sâmbătă, octombrie 08, 2011

11 comedii de ...tot râsul ! (cronică de teatru 11 - ziua VII)

EVENIMENT MEDIATIC !
Înante cu doar o zi de închiderea Festivalului de comedie de la Galaţi, Teatrul "George Ciprian" din Buzău vine cu un spectacol regizat de Cristi Juncu după o piesă scrisă de autorul contemporan Neil LaBute,
 
Comedia "vorbeşte despre incapacitatea noastră de a vedea frumuseţea dincolo de dimensiunile 90-60-90. Este vorba despre obezitate, sau mai exact despre cum este percepută o astfel de persoană în public, despre frica de reacţia celorlalţi ... Sunt sigur că mai toate femeile se vor recunoaşte mai mult sau mai puţin în personajul fetei grase..."(în www.adevarul.ro/cultura/literar_si_artistic)

11 comedii de ...tot râsul ! (cronică de teatru 10 - ziua VII)

EVENIMENT MEDIATIC ! 
Pentru sâmbătă sunt programate două spectacole de comedie. La "matineu", organizatorii s-au gândit că actorii de la Teatrul "B.P. Hasdeu" din Cahul (Republica Moldova) sunt cei mai potriviţi să evolueze în faţa iubitorilor de comedie.
Spectacolul cu care vecinii de peste Prut intră în concurs este o adaptarea dramatică realizată de maestrul în artă, basarabeanul Emil Gaju, după piesa omului de teatru şi film francez Pierre Chesnot, cunoscut publicului din România pentru comediile lui scrise în stil bulevardier

vineri, octombrie 07, 2011

11 comedii de ...tot râsul ! (cronică de teatru 9 - ziua VI)

EVENIMENT MEDIATIC !
Dacă e vineri atunci în program este anunţată "o comedie de zile mari", scrisă de de Pierre SAUVIL și Éric ASSOUS şi pregătită special pentru gălăţeni de Diana Lupescu. În interpretarea actorilor de la Teatrul Nottara din Bucureşti, în coproducţie cu Teatrul „George Ciprian”din Buzău,
 este "o comedie bulevardieră, excelent scrisă şi magistral jucată, despre lucruri care se întâmplă la fiecare pas, cu care ne-am învăţat, pe care le vedem pe mai toate posturile de televiziune, într-un cuvânt, o satiră acidă despre situaţia politică a Franţei şi care nu are, fireşte, nici o legătură cu viaţa politică din România! Un spectacol cu mult haz de... necaz, pe care nu trebuie să-l rataţi şi pe care, sigur, îl veţi recomanda şi prietenilor, rudelor, cunoscuţilor... "(Diana Lupescu pentru www.onlinegallery.ro)

joi, octombrie 06, 2011

11 comedii de ...tot râsul ! (cronică de teatru 7 - ziua V)

EVENIMENT MEDIATIC !
Seara zilei de joi este rezervată unei piese în interpretarea trupei Teatrului Evreiesc de Stat (TES) Bucureşti, comedie teatrală considerată de unii critici drept piesă de "rezistenţă" din programul Festivalului de la Galaţi,
Spectacolul, realizat de comediograful englez John Chapman (1927 – 2001) în colaborare cu scenaristul Dave Freeman (1922 – 2005), este adus pe scena Teatrului Dramatic "Fani Tardini" de regizorul Dan Tudor, într-o traducere pregătită de Costin Manoliu şi Anca Florescu.
"Azilul amanţilor e o comedie turbulentă, trăsnită, turbată despre o femeie cu doi amanţi căsătoriţi şi despre aiuritoarele complicaţii ale unui triunghi amoros ilicit cu tendinţe pentagonale! Atenţie: în caz de crize de râs, adresaţi-vă medicului sau farmacistului!"(potrivit site-ului www.onlinegallery.ro)
De altfel, comedia a avut premiera la TES chiar la începutul acestui an.

11 comedii de ...tot râsul ! (cronică de teatru 6 - ziua V) DEZBATERE

EVENIMENT MEDIATIC ! 
Joi, programul "Festivalului" cuprinde şi o dezbatere cu tema "Teatrul de provincie" Printre participanţi: directori ai teatrelor din ţară, artiştii trupei gălăţene, reprezentanţi ai presei locale şi centrale.

"Am plecat de la o nemulţumire: acum patru ani, Cristian Ioan a vrut să ne adune într-o asociaţie a directorilor de teatre din ţară – pentru că există o astfel de asociaţie a teatrelor din Bucureşti, care include şi teatrele naţionale din ţară, dar în care noi, ceilalţi, nu am fost primiţi. Şi în contrapondere voiam să avem şi noi o asociaţie: ne-am zbătut, a ieşit până la un anumit punct, însă apoi proiectul a murit. De anul trecut, colegii au început să se frământe iar, şi le-am propus această ..." (citiţi pe larg interviul cu directorul Teatrului Dramatic din Galaţi, Vlad Vasiliu - foto - realizat de jurnalista Angela Ribinciuc pentru revista "Zile şi Nopţi", parteneră media a manifestării)

11 comedii de ...tot râsul ! (cronică de teatru 5 - ziua IV) CONCURS

EVENIMENT MEDIATIC !
Victor Cilincă
Miercuri seară a fost seara premiilor Concursului de Dramaturgie-Comedie, lansat de organizatorii Festivalului încă din vară pentru texte care nu au mai fost publicate sau jucate vreodată. Colegul nostru, binecunoscutul jurnalist de la cotidianul local Viaţa Liberă, VICTOR CILINCĂ este şi unul dintre câştigătorii acestei ediţii. "Off sau Regele Schimbărilor" este cea de a doua lucrare aleasă de juriu pentru a apare într-un volum tipărit la Editura Axis Libri, sub patronajul "Bibliotecii V.A.Urechia"

Premiul I l-a obţinut textul lui Mircea M.Ionescu - “Puşlamaua de la etajul 13”- care este, de altfel şi directorul teatrului din Giurgiu, a cărei trupă a evoluat (tot miercuri) pe scena "Festivalului" de la Galaţi.
Mircea M. Ionescu
"Al doilea Premiu I din cariera mea de dramaturg, după cel câştigat anul trecut, la festCo, cu “Leopardul mistreţ”, piesă nemontată încă. De data aceasta, Premiul I şi fără bani, răsplătit cu o diplomă, un buchet de flori, o carte (“Filmul American”!) şi promisiunea că piesa va fi pusă în scenă de teatrul gazdă" a relatat câştigătorul pe blogul său, după ce a aflat vestea că a fost premiat.

miercuri, octombrie 05, 2011

11 comedii de ...tot râsul ! (cronică de teatru 4 - ziua IV)

EVENIMENT MEDIATIC !
Deschiderea zilei de miercuri este realizată de o comedie spumoasă din repertoriul clasicului I.L.Caragiale, în regia lui Dan Tudor, jucată de actorii giurgiuveni de la Teatrul "Tudor Vianu.
"O piesa de un comic irezistibil, una dintre reperele comediei clasice romanesti. Un spectacol in care bogatia valentelor interpretative pe care le detine creatia lui Caragiale, reflectata in modul in care a fost vazuta si apreciata umanitatea in piesele sale, este materializata scenic de regizorul Dan Tudor" (Unde ieşim în weekend - http://www.feminis.ro)
vezi şi „Lumea lui Caragiale e minunată: e o lume absolut paradisiacă, fără grijă şi fără, cum se spune azi în limbaj mistic, fără cine ştie ce problematici interne. Oamenii râd, petrec şi se bucură.(...) Caragiale, cel mai naţional scriitor, cel care a înţeles mai bine firea noastră ne-a lăsat şi acest aspect: românul care nu-şi pierde cumpătul în faţa crizei. Literatura sa e tonică şi plină de consolaţie astăzi.” (Mihai Ralea – Lumea lui Caragiale, în Adevărul literar şi artistic, nr. 573, 29 nov. 1931)

marți, octombrie 04, 2011

11 comedii de ...tot râsul ! (cronică de teatru 3 - ziua III)

EVENIMENT MEDIATIC !
Seara celei de a treia zi de festival a fost rezervată unei piese adaptată de regizorul Cristan Hadji-Culea după un text al dramaturgei (scenaristă, romancieră şi actriţă-n.a) franceze Yasmina Reza şi pusă în scenă de artiştii Teatrului Național "Vasile Alecsandri" Iași. „Piesa este o comedie de foarte bună calitate, captivantă, complexă. A obţinut anul trecut Premiul Tony pentru cea mai bună piesă de pe Broadway şi Premiul «Laurence Olivier» pentru cea mai bună comedie", a dat asigurări, jurnaliştilor de la Adevărul, Hadj-Culea, care este şi directorul teatrului ieşean.
"Scenariul realist curge cât se poate de firesc: în sufrageria cuplului-victima, părinţii a doi băieti implicati intr-o altercatie se intilnesc pentru a discuta incidentul in urma caruia unul dintre baieti, atacat cu un bat de celalalt, si-a pierdut doi dinti. Normalitatea este insa treptat destabilizata, pe masura ce discutiile dintre cei patru se involbureaza, iar spiritele se incing. Reactiile tuturor sint brutale: injurii, imbrinceli, multe gesturi si vorbe regretabile"(Dana Tabrea - Ziarul de Iaşi)

luni, octombrie 03, 2011

11 comedii de ...tot râsul ! (cronică de teatru 2 - ziua II)

EVENIMENT MEDIATIC !
Cea de a doua piesă a zilei de luni a avut premiera pe scena Teatrului Odeon anul acesta, pe 26 martie. Este catalogată drept o comedie neagră, originală, şi care aparţine noului curent al dramaturgiei actuale. Ileana Lucaciu, cunoscut critic de teatru, a amintit pe blogul ei un amănunt semnificativ cu privire la această inedită comedie: "Piesei i-a fost retras în urmă cu un an sau doi, premiul pentru cea mai bună piesă românească acordat anual de UNITER pentru că încălcase regulamentul de concurs fiind publicată într-o revistă."
"Povestea tristă, dar şi comică a lui Grasu' Contrabasu' este rodul unor experienţe proprii, dar şi al unor întâlniri cu oameni simpli, cu care am trăit şi mai trăiesc alături şi care nu au nimic interesant în ei: nu sunt eroi, nu au aptitudini excepţionale, aspiraţii intergalactice, nu duduie de înţelepciune, nu sunt sfinţi, dar nici diavoli, au o singură calitate - sunt oameni. Şi iubesc", spune Ion Sapdaru, cel care scrie piesa. În 2010, comedia a fost montată de Sapdaru la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, iar Eugen Făt a regizat spectacolul de teatru radiofonic de la Radio România Cultural... (Dep.Cultură-Media.Mediafax)

11 comedii de ... tot râsul ! (cronică de teatru 1 - Ziua II)

EVENIMENT MEDIATIC !
Prima zi, efectivă, de festival are pe generic două piese iar prima dintre ele, jucată de artiştii băcăuani de la Teatrul "George Bacovia", este scrisă de Ray Cooney în 1990. Regizorul Cristian Ioan a pus în scenă pentru prima dată în 1996, la Satu Mare, piesa fiind realizată, după cum spune artistul, în doar trei săptămâni.
       Început de cronică:
"Aici sint doua personaje masculine intr-o permanenta disperare sa-si acopere urmele, creind intr-o proportie geometrica mereu si mereu alte nenorociri in fata lor si lasind in urma lor multe lucruri nerezolvate. O disperare comica. E un spectacol curat, nu-mi place sa folosesc expresii foarte hard in spectacolele mele. E o piesa si un spectacol cu garantie, o usoara reteta vodevilesca. Nu cred ca era sanatos sa reinventam toate modelele. Pentru ca succesul a fost demonstrat de fiecare data..."(Laura Huiban - www.farafiltru.net)

Cu stângul în dreptul sau cine ne strică, de fapt, ploile şi treburile în ţara asta

Am revenit cu o nouă sinteză după monitorizarea rapidă a bloggerilor noştri.
GALAŢI
Trebuie să recunoaştem, Magda Condos este, dintre toţi cei de aici, consecventă şi postează constant pe blogul ei. Sau cel puţin, în ultima săptămână a stat cu ochii pe Combinatul siderurgic ...ca pe butelie. Cel puţin, ea este cam singura care ne mai aduce aminte că, în Galaţi, mai funcţionează încă un combinat Nu a ratat nici spectrul politic, „scanând” intens „ogrăzile” grupărilor politice locale de unde mai răsună cocoşismele unora care se vor neapărat în fruntea bucatelor.
Şi Mihaela Kanti se intersectează cu politica sau administraţia publică în activitatea ei, neputând să scape două momente importante de pe scena locală, care, sigur pot să intereseze cititorul-cetăţean: dezinteresul factorilor de decizie în domeniul sănătăţii dar chiar şi în cel al tehnologiei informaţiei. Cele două scrisori adresate cititorilor săi, în care surprinde reacţia „sucită”a autorităţilor poate să intrige dar pe teren totul a devenit o mare brambureală şi dezinteresul liderilor merge împreună cu „bla,bla,bla-ul” minciunilor electorale.
Dr. Emil Popa, transformat între timp şi blogger, este şi mai hotărât să abordeze lucrurile concrete care ne fac viaţa amară, pe stradă, în locurile presupuse pentru relaxare sau, pe ansamblu, în comunitate. Pe unul dintre blogurile sale postează „la greu” şi atinge pucnte sensibile din existenţa noastră de zi cu zi, ilustrându-şi inspirat materialele publicistice cu fotografii mai mult decât sugestive.

Blogulparlamentarilorgalateni ne aduce în atenţie semnalul tras de senatorul Paul Ichim care reclamă politizarea discursurilor ministrului apărării. Asta în contextul, probabil, al apropierii campaniei electorale de anul viitor. Fenomen care ar putea afecta imaginea Armatei Române, consideră politicianul gălăţean.Costel Crângan pune şi el reflectorul pe exodul valorilor din această ţară iar în ce priveşte fotbalul, jurnalistul avansează o propunere mai mult decât haioasă. Intraţi pe blogul lui şi vă dumiriţi.Ana, pe blogul unde spune dezarmant:„cuget, exist şi scriu... nu neapărat în ordinea asta” atinge o altă problemă a noastră, a românilor – manelele.Un iubitor de natură” revine cu date concrete şi poze, bineînţeles, şi ne înştiinţează cum se degradează Faleza Dunării, prin activitatea susţinută a societăţlor publice care ar trebui să o protejeze, de fapt.

Pentru petrecera timpului liber să urmărim blogul cultural dinsidespregalati, care ne ţine la curent cu evenimentele din viitorul apropiat. Iar Angela Baciu ne anunţă o manifestare de excepţie pentru weekend: centenarul MIRON RADU PARASCHIVESCU (foto)
Câteva fotografii puse din îndepărtata Irlandă, de Gabi Cimpoca pe blogul său ne aduce în atenţie că se apropie vertiginos Sărbătorile de iarnă iar Claudiu Pantazi ne aduce cu picioarele pe pâmânt reamintindu-ne că suntem, totuşi, pe net şi blogurile noastre pot fi „atacate, jumulite, terfelite, murdărite, aşa cum a fost şi Pioneza dintre fese zilele acestea ”

Să avem o săptămână ...comică (că tot a debarcat la Galaţi Festivalul Teatrului de Comedie) şi să ne revedem cu bine.

duminică, octombrie 02, 2011

11 comedii de ... tot râsul ! (PREMIERĂ)

EVENIMENT MEDIATIC !
Cea de a XXIII - a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi debutează azi (duminică-n.a.) cu o piesă de rezistenţă - "feroce" - semnată de un gălăţean, Virgil Tănase, numită generic  
           Început de cronică:
"Piesa a pornit de la o metaforă. Eu nu cred în libertate. Libertatea, în sine, este o condiţie, nu este o valoare. Punctul de plecare în piesă îl constituie ideea îngrijitorilor de la o grădină zoologică de a deschide cuştile şi a elibera animalele, dacă tot e libertate. Şi astfel ajungem la lumea capitalistă de azi, lumea legilor economice, imuabile, a legilor pieţii, care sunt obiective, exact ca materialismul ştiinţific înainte, care se aplică şi în cazul lumii fiarelor: cine e mai tare îl..."(Angela Ribinciuc - Viaţa Liberă)