sâmbătă, mai 04, 2013

INSULTA şi CALOMNIA. Ghid Juridic pentru Ziariști - ediția a III-a

Ghidul analizează insulta şi calomnia şi trece în revistă posibilele apărări ale jurnalistului împotriva insultei şi a calomniei. Ghidul prezintă infracţiunile contra siguranţei statului, infracţiunile împotriva autorităţii şi pe cele care împiedică înfăptuirea justiţiei. Mai sunt analizate şi infracţiunile privind promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, legea privind liberul acces la informaţiile de interes public, legea audiovizualului. Pentru a descărca ghidul accesaţi AICI

vineri, mai 03, 2013

Ziua mondiala a libertatii presei

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU a declarat ziua de 3 mai drept  Ziua mondiala a libertatii presei  (decizia 48/432). Ideea acestei actiuni a aparut la Conferinta Generala UNESCO care, printr-o rezolutie din 1991 asupra "Promovarii libertatii presei in lume", a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice. Conferinta a transmis Adunarii Generale dorinta statelor membre UNESCO de a declara ziua de 3 mai drept "Zi internationala a libertatii presei".

Aceasta data comemoreaza Declaratia de la Windhoek pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, adoptata la 3 mai 1991 in cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de catre UNESCO si ONU la Windhoek, Namibia.