sâmbătă, iunie 21, 2014

Ce televiziuni mai funcţionează în Galaţi?

După recentul studiu despre televiziuni locale în care a fost inclus şi Galaţiul (raportul-studiu realizat de organizaţia de media Active Watch în 2013) o întrebare firească a apărut pe buzele gălăţenilor în ultimul timp: bine, bine, dar câte dintre acestea mai funcţionează?
Să o luăm metodic:

TV Galați - Brăila

 Împreună 

Cu sediul în municipiul Galați, TV Galați Brăila este o televiziune de știri distribuită prin toate rețelele de cablu în județele Galați și Brăila, se spune în prospectul publicitar. Este (era, acum câţiva ani) lider de piață între stațiile locale și afiliate. TV Galați - Brăila emite 15 ore pe zi programe de știri, sociale, administrative, dar și emisiuni de divertisment. O mare parte din grilă este alocată programelor de producție proprie.
Din păcate, aşa cum se ştie în piaţă, dar şi după câte se vede în grila de programe proprie şi a celorlalte posturi locale, unul dintre cele mai vechi posturi locale (autoproclamat, între timp, televiziune regională) TV Galaţi - Brăila şi-a cam pierdut sediul, suflul şi...oamenii. În momentul de faţă postul funcţionează cu personal redus şi după ce s-a mutat la parterul (din spatele) blocului VEGA, din zona "Inelul de Rocadă", multe dintre emisiunile prezente în grila de programe (vezi aici) prezentată publicitarilor sunt retransmisii ale posturilor naţionale. Dintre producţiile locale proprii amintim: Audienta la primar (în fiecare joi), Fair play (emisiune cu şi despre sport) sau Oraşul meu (emisiune de seară retransmisă în fiecare dimineaţă de la ora 10.00) Detalii şi aici

Express TV Galaţi-Brăila
 Întotdeauna primii! 

Înfiinţată în 1999, Televiziunea Express TV Galaţi-Brăila a sărbătorit, la începutul acestui an, 15 ani de evoluţie pe scena presei locale şi, din 2006, şi pe cea a presei brăilene. În ultima vreme activitatea postului a fost mult mai restrânsă decât la început. "Datorită implicării omului de televiziune şi profesorului Cătălin Negoiţă, ETV este şi un loc unde zeci de studenţi de la specializarea Comunicare se familiarizează, anual, cu tehnicile jurnalistice din domeniu", spuneau tinerii angajaţi la momentul evenimentului. Despre post am mai scris aici. Din păcate, la scurt timp după evenimentul aniversar funcţionarea postului a încetat inexplicabil, pentru majoritatea gălăţenilor. La mijlocul lunii mai vălul s-a ridicat printr-un comunicat al Consiliului Naţional al Audiovizualului (vezi mai multe detalii aici):
"CNA a acordat licență pentru etv Galaţi și a retras-o pentru Express TV. CNA a aprobat solicitarea de licență a societății Cat Media pentru televiziunea locală, generalistă, etv Galaţi, care va începe să emită din această duminică, 11 mai, potrivit declarațiilor reprezentanților televiziunii, informează Media Expres."
Potrivit informaţiilor oficiale "Societatea a încercat, inițial, să cedeze licența Express Tv, dar nu a reușit din cauza unor datorii la bugetul de stat. Acum, societatea este radiată; nu mai funcționează". CNA a emis o decizie de retragere a licenței Express Tv, deținută de SC Helyos Media SRL şi a dat avizarea pentru postul etv Galaţi, deţinut de SC Cat Media SRL (societate ale cărei domenii de activitate sunt producția și difuzarea de programe tv).
Licența pentru etv Galaţi a fost primită de acționarul majoritar, Cătălin Negoiță și Ramona Hilohe (administrator, redactor-șef). După o investiţie de aproximativ 80.000 de euro.
emisia a revenit "pe sticlă" şi va avea un orar de difuzare de 16 ore/ zi. Peste 80% din producție va fi proprie, restul de 18% reprezentându-l materiale ale altor producători.


RTV Galaţi - Brăila 
În octombrie 2008 se lansa o nouă televiziune locală, ambiţioasă prin ceea ce îşi propune, cu o echipă tânără şi profesionistă, poate cea mai nouă formulă de profesionişti audio-video locală din acel moment, după cum apreciau şi jurnaliştii gălăţeni. S-a lansat într-o perioadă de criză economică şi a activat cu suişurile şi coborâşurile inerente unei afaceri în acest domeniu atins puternic de problemele financiare.
Momentul a fost marcat la "Viva Club" cu invitaţi mai mult din mediul politic şi care au sărbătorit alături de trupa PROCONSUL
Aşa cum scriam aici, grila de programe, care nu a inclus de la început ştiri, a fost concepută în 2009 pe trei emisiuni în direct și o transmisie directă de la Consiliul Județean Galaţi în care erau preluate ședințele. Până la finele lui 2013 firma care era propietara postului şi-a încetat activitatea şi, odată cu aceasta, s-a închis şi emisia postului.  Pentru că se dorea parlamentar şi s-a lansat în politică, patronul postului ajunsese şi o ţintă a presei de can-can. Una dintre poantele lansate pe piaţa locală, nu mai departe de anul trecut, a apărut în paginile principalului ziar local (chiar de 1 aprilie), pe care patronul de televiziune ar fi vrut să îl preia la un moment dat (vezi aici)
Teoretic, în piaţă s-a zvonit că televiziunea se relochează "undeva în Port" dar, practic, încă nu se ştie ce şi unde funcţionează. În 2014 am aflat de pe pagina de facebook că, surpriză, "începând de astăzi, 30 aprilie, postul Rtv Galaţi-Brăila şi-a reluat emisia în reţeaua de cablu RCS&RDS. Ne vedem în curând şi pe UPC". Noi le urăm SUCCES! pentru că, se pare că au nevoie.

VOX TV Regional
Chiar dacă televiziunea VOX TV a apărut puţin mai târziu decât celelalte se pare că a reuşit să recupereze destul de repede handicapul unui post nou şi, până în momentul de faţă, de luni bune a fost singura televiziune din Galaţi pe care se putea urmări un program de ştiri locale. Potrivit prezentării proprii "Vox Tv este un post local generalist, de informare şi divertisment, disponibil în judetele Galati, Brăila şi Vrancea în retelele UPC, RCS - RDS, Akta, NextGen şi Bluetelecom". Vox Tv a fost înfiinţat în 2009, având de la început o echipă de profesionişti, viziunea revoluţionară asupra jurnalismului local, dar şi misiunea de a informa corect şi complet publicul. Vox Tv este un post local, a cărui programe sunt producţii proprii în totalitate, realizate de jurnalişti cu experienţă. Are o grila diversificată, orientată cu precădere spre informare, promovarea valorilor locale şi educare.

Noi am "prins" aici câteva dintre detaliile despre acest post local, care a acoperit ulterior şi zona Brăila şi, de curând, a devenit o televiziune regională (mai multe aici)

Realitatea Galaţi - Brăila
A urmat postul Realitatea Galaţi-Braila, la 10 ani de la înfiinţarea televiziunii naţionale Realitatea TV(cu toate că, la Galaţi, au fost mai multe încercări de a deschide acest post şi în aalte formule vezi aici detalii). Aceasta şi-a lansat postul de ştiri locale Galaţi - Brăila în vara anului 2011 şi, într-un cadru festiv, a avut loc lansarea oficială. Dar iată ce spuneau jurnaliştii despre ei la deschidere:
"O echipă de profesionişti, în care experienţa de ani de zile în televiziune şi-a dat mâna cu tinereţea şi entuziasmul absolvenţilor de jurnalism, s-a rodat pentru a vă aduce, în fiecare seară, de la ora 18 şi 15 minute, un colaj de ştiri locale din Galaţi şi Brăila. Echipa Realitatea TV Galaţi - Brăila promite dezbateri incitante în cadrul talk-show-urilor găzduite de studiourile locale, pe marginea celor mai fierbinţi subiecte ce afectează cele două oraşe, dar şi campanii de sensibilizare a opiniei publice.  Promisiunea ştiriştilor din Galaţi şi Brăila e că vom aduce pe micile ecrane, în prim plan, cele mai importante evenimente care ne fac realitatea de toate zilele, tratate cu obiectivitate şi profesionalism, vom dezbate, în cadrul talk-show-rilor, cele mai fierbinţi subiecte ce ne afectează oraşele şi vom iniţia campanii care să ajungă la sufletul şi inima semenilor"
Am început în vara anului 2011, cu entuziasm şi vise măreţe! Ne-am canalizat energia spre ştiri, pentru a reuşi să devenim cel mai nou şi revigorant informator! Apoi, ne-am pus pe petrecut! Ne-am lansat oficial şi am chemat oficialităţi. Până astăzi, mulţi ne-am mai pierdut pe drumuri. Dar toţi am pus o cărămidă importantă pentru telespectatorii Realitatea Galati-Braila!
Din păcate şi acest proiect funcţionează în acest moment în stare de avarie (dacă mai funcţionează)
DIGI24 GALATI
Ultima apariţie în piaţa locală a televiziunilor locale este cea a DIGI24 GALATI
Potrivit comunicatului de presă "Digi24 HD îşi continuă extinderea la nivel naţional cu lansarea, la Galaţi, a celei de-a opta staţii regionale. Digi24 Galaţi îşi începe emisia, luni, 23 iunie, la ora 19:00, cu un jurnal principal de ştiri, prezentat de Alina Dumitriu. Staţia va transmite, de luni până vineri, şapte jurnale de ştiri şi două talk-show-uri pe teme de actualitate regională. Programul staţiei va fi completat de o emisiune pe teme din sport, precum şi una de turism
Din programul pregătit gălăţenilor desprindem:
  • Ziua de ştiri începe cu jurnalul de la ora 06:30, prezentat de Alexandru Ichim. Tot el le va aduce informaţii relevante telespectatorilor în jurnalele orelor 07:30, 08:30 şi 13:00.
„Vocile Galaţiului”, un talk show echilibrat, prezentat de Ionuţ Negru, este în direct de luni până vineri, de la ora 19:00. Iar de la 20:00 Raluca Ardean sondează piaţa forţei de muncă la „Recrutat în Galaţi”.
  • Ştafeta ştirilor va fi predată, de la ora 16:30, Alinei Dumitriu, care va prezenta şi principalul jurnal de ştiri al zilei, de la ora 18:30 şi va încheia ziua de ştiri la ora 21:00.
Tot ce este nou în sportul regional va fi dezbătut, în fiecare marţi, de la 20:30, în „Divizia Locală”, emisiune moderată de Marius Ţuca
  • Georgiana Dediş prezintă, luni, de la 20:30, „Turist acasă”, o emisiune turistică dedicată tuturor celor care cred că regiunea lor mai are multe de arătat.
În grila Digi24 Galaţi se vor regăsi, zilnic, şi emisiuni ale Digi24 HD: „Jurnalul de seară”, „24 într-o oră”, „Bussines Club”, „Digicult” sau „Din interior” sunt doar câteva dintre ele.