miercuri, aprilie 03, 2013

Carta Europeana a Libertatii Presei

Art. 3
Dreptul jurnalistilor si media de a aduna si disemina informatii si opinii nu trebuie sa fie amenintat, restrictionat sau sanctionat.

duminică, martie 31, 2013

Apelul Inițiativei Europene pentru Pluralismul Mass-Media

Apel european de mobilizare pentru o
Directivă UE privind protejarea Pluralismului Mass Mediei și a Libertății Presei

preluare integrală de pe blogul CYBERCULTURE

Ce vrea inițiativa

Inițiativa Europeană pentru Pluralismul Mass-Media susține că instituțiile europene ar trebui să acționeze pentru protejarea dreptului la informație independentă și din multiple surse, așa cum prevede Carta Europeană a Drepturilor Omului.
În unele cazuri, precum al Italiei, Bulgariei și, într-o oarecare măsură, al României, se înregistrează o suprapunere periculoasă a intereselor politice, economice și de media în mâinile acelorași persoane.
Fără o presă liberă, independentă și pluralistă, cetățenii sunt privați de posibilitatea a le cere socoteală celor aflați la putere. O inițiativă a societății civile la nivel european care cere un rol mai puternic al instituțiilor europene în menținerea și protejarea libertății și pluralismului mass-media este, de aceea, extrem de necesară. Inițiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media, care reunește o sută de organizații, companii de presă și organisme profesionale de pe întregul continent, vine să suplinească acest gol.
Detalii, pe site-ul oficial.

Cum semnezi și la ce ajută asta

Trebuie să fii cetățean al Uniunii Europene și să ai minimum 18 ani. Vei introduce CNP-ul și astfel ți se verifică eligibilitatea. Semnătura online se realizează într-o pagină securizată, deci datele pe care le introduce sunt în siguranță.
Se poate semna o singură dată pentru o inițiativă europeană. Semnați-o pe cea pentru pluralism media aici.
După ce organizatorii iniţiativei cetăţeneşti au colectat numărul necesar de declaraţii de susţinere (în total un milion şi numărul minim necesar din cel puţin 7 state membre), le vor prezenta, spre verificare, autorităţilor competente din fiecare ţară în care au colectat declaraţii. După ce le verifică, autorităţile le eliberează organizatorilor un certificat în care este indicat numărul de declaraţii de susţinere valabile colectate. Prin verificare se înţelege faptul că autorităţile naţionale se asigură că datele pe care le-aţi furnizat sunt corecte.