miercuri, august 03, 2011

... Şi a venit şi rândul ziarelor să li se pună căpăstru

După criza economică, în România, ameninţarea principală la adresa tinerei democraţii poate fi şi ...încercarea politicului de a controla toate celelalte segmente ale societăţii, printre care şi mediul Societăţii Civile. În astfel de situaţii, instituţiile de control ale statului devin simple instrumente de ameninţare, presiune şi şantaj asupra indivizilor şi organizaţilor care încearcă să îşi găsească drumul normal într-o ţară presupus liberă sau să atragă altora atenţia că se abat de la drum.

La Galaţi, anul acesta a fost plin cu astfel de ... evenimente şi momente "memorabile", numai bune de a fi mediatizate pentru a se trage semnalul de alarmă corespunzător. Din păcate, în curând nici acest semnal nu se va mai auzi, în condiţiile în care mare parte dintre "victime" sunt jurnaliştii, iar mai nou, publicaţiile incomode.

Societatea Jurnaliştilor Dunărea de Jos (SJDJ) a luat poziţie, în repetate rânduri,alături şi de alte organisme ale societăţii civile sau de media, faţă de abuzurile comise dar reacţiile autorităţilor sunt neconvingătoare.
Ultima poziţie clar exprimată de SJDJ a fost zilele trecute, în cazul săptămânalului "ACŢIUNEA", publicaţie care, la doar opt luni de existenţă (pe piaţa de print-n.a) este, deja, în situaţia să îşi închidă porţile pentru că...nu convine potentaţilor zilei.
  • comunicatul de presa  al SJDJ
Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” solicită autorităţilor statului din judeţul Galaţi să îşi îndeplinească atribuţiile cu profesionalism şi să nu devină instrumente în exercitarea unor presiuni politice asupra instituţiilor de presă şi jurnaliştilor. Ne referim în mod expres la controlul efectuat de Garda Financiară Galaţi la SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea. Facem de la bun început precizarea că noi considerăm că societăţile comerciale din mass media ar trebui să aibă, în relaţiile cu instituţiile statului, acelaşi tratament cu cel aplicat oricărei societăţi comerciale. În cazul la care ne referim, este vorba de modul în care a fost derulat controlul şi rezultatele acestuia.

Timp de trei zile, în perioada 25-27 iulie 2011, reprezentanţii Gărzii Financiare Galaţi au făcut un control la SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea. A fost vizată perioada din noiembrie 2010 (când a fost înfiinţată societatea) până în iunie 2011. 
În urma controlului NU a fost acordată nicio amendă. În schimb, toate ziarele oferite gratuit după retragerea tirajelor de pe piaţă au fost considerate vândute, în pofida tuturor documentelor prezentate de administratorii societăţii, respectiv Hotărârea AGA prin care se instituia distribuirea gratuită a ziarelor nevândute ca măsură de promovare şi popularizare a ziarului, facturi, procese verbale sau avize de expediţie, prin care erau evidenţiate contabil aceste operaţiuni. În mod surprinzător din punctul nostru de vedere, inspectorii au considerat că ziarele distribuite gratuit, un număr de 95.228 de exemplare, din 32 de numere tipărite, sunt lipsă în gestiune. Reprezentanţii Gărzii Financiare au considerat că ele au fost vândute, deşi nu exista nicio dovadă în acest sens, estimând că prejudiciul produs bugetului de stat ar fi de 42.664,5 lei.
Procesul verbal încheiat de reprezentanţii Gărzii Financiare urmează să fie trimis către ANAF, pentru controlul de fond al activităţii economice. SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea, este o societate înfiinţată în noiembrie 2010, care a încheiat anul fiscal precedent cu profit şi nu avea, la momentul controlului, NICIO datorie la bugetul statului.
Cu privire la controlul efectuat de Garda Financiară mai facem şi precizarea că de-a lungul celor trei zile a descins la sediul societăţii Toader Ţocu, comisarul şef al Gărzii Financiare Galaţi, ceea ce dovedeşte că acestui control i-a fost acordată o foarte mare importanţă. Faptul că nu au fost luate în calcul mai multe documente de evidenţă contabilă, iar prin ignorarea acestora s-a ajuns la concluzia că avem de a face cu un caz de evaziune fiscală, ne îndreptăţeşte să considerăm că prin aceasta se încearcă intidmidarea demersului jurnalistic al colegilor noştri de la ziarul Acţiunea. 

O retrospectivă a subiectelor abordate în articolele publicate demonstrează perfecta independenţă a ziarului, anchetele şi articolele critice vizând lideri politici din toate partidele importante la Galaţi, adică PSD, PDL, PNL şi PC, dar şi conducători ai unor importante instituţii publice, avocaţi, judecători.

De-a lungul anilor, majoritatea jurnaliştilor şi instituţiilor media din Galaţi s-au confruntat cu reacţiile ostile ale unor persoane publice deranjate de faptul că au fost dezvăluite implicările lor în afaceri pe bani publici sau în spolierea patrimoniului imobiliar al oraşului. Nu sunt deranjante astfel de reacţii, care, în fond, dovedesc forţa unei instituţii media în apărarea intereselor publice. Cu siguranţă că lucrurile stau la fel şi în cazul săptămânalului „Acţiunea”, numai că în acest caz ne surprinde virulenţa atacului.

Potrivit metodolgiei utilizate în măsurarea independenţei presei de către Active Watch – Agenţia de Monitorizare a presei, distingem în acest caz două genuri de presiuni: 
     1. “Presiuni ale autorităţilor: presiuni asupra jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă, venite din partea unor instituţii ale statului (anchete ale poliţiei, ale parchetului, ale gărzii financiare sau ale altor instituţii ale statului, având drept scop intimidarea presei”; 
     2. „Presiuni politice: presiuni asupra jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă, venite din partea unor oameni politici sau a unor partide (presiuni organizate, făcute cu scopul exclusiv de a proteja interesele politice sau de altă natură ale unor partide sau ale unor oameni politici; includ folosirea instituţiilor statului în acest scop, de către partide sau de oamenii politici). 

Nu putem aprecia la acest moment care partide şi care lideri politici, sau care şefi de instituţii publice sunt spatele presiunilor exercitate asupra jurnaliştilor de la ziarul „Acţiunea”, pentru articolele critice şi anchetele au vizat întregul spectru politic şi pe majoritatea demnitarilor din Galaţi. Considerăm că aşa cum se precizează şi în metodologia Active Watch, că în acest caz Garda Financiară Galaţi este un instrument în exercitarea unor presiuni politice.

În acest context, reamintim că potrivit relatărilor din presa locală şi centrală, în noiembrie 2004, comisarul şef al Gărzii Financiare Galaţi, Toader Ţocu a participat la mitingul din campania prezidenţială a lui Adrian Năstase, la întoarderea la sediul instituţiei purtând în piept insinga PSD şi exprimându-şi încrederea în victoria PSD la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Reamintim că în cadrul unei conferinţe de presă din vara anului 2005, deputatul PNL Emil Strungă declara că „postul de comisar şef la Garda Financiară Galaţi a revenit PNL-ului, iar în acest post va fi numit comisarul Toader Tocu”. Din moment ce nu a fost schimbat de la conducerea instituţiei în perioada 2009-2011, aşa cum s-a întâmplat cu alţi şefi de instituţii publice, tragem concluzia că dl Ţocu are acum sprijinul politic al PDL pentru ocuparea acestei funcţii.

Pentru că discutăm totuşi de modul de funcţionare a unor instituţii publice, mai facem câteva precizări. În primul rând, faptul că la Galaţi există mari cazuri de evaziune fiscală, dar acestea nu preocupă instituţiile abilitate din judeţul Galaţi. 
- În luna martie 2011, un caz de evaziune fiscală în valoare de 20 milioane euro în judeţul Galaţi le-a fost semnalat autorităţilor fiscale din Galaţi de către Direcţia Generală Coordonare şi Inspecţie Fiscală de la Bucureşti. Nici după 4 luni în acest caz nu s-a întâmplat mare lucru. Principala firmă implicată în acest caz, Mobimod SA Tecuci, este acum în lichidare, iar administratorul acesteia a fost numit, cu voturile consilierilor judeţeni, director la regia SC Drumuri şi Poduri SA Galaţi, instituţie bugetară aflată sub autoritatea CJ Galaţi. 
- În toamna anului trecut, după celebra arestare din parcarea MAI, au ieşit la iveală evaziunea de alte zeci sau sute de milioane de euro şi ilegalităţile comise prin intermediul caracatiţei de sute de SA-uri şi SRL-uri din imperiul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu. Acel caz este anchetat, dar tot la Bucureşti, mai precis de DIICOT Bucureşti. 
- Mai reamintim şi faptul că un control al Curţii de Conturi a constatat la Primăria Galaţi o evaziune de 48 milioane euro, aceasta fiind valoarea totală a sumelor neîncasate de primărie din concesionări şi închirieri de terenuri. 
- Evaziune se mai face la Galaţi, la vedere, de dimineaţa până seara şi 365 de zile pe an, prin modul în care este organizat transportul maxi taxi, în care se tipăresc dar nu se eliberează bilete, banii fiind încasaţi “la negru”. Această evaziune a fost recunoscută de primar şi consilieri, dar Garda Financiară Galaţi nu face nimic pentru a o stopa. În schimb, a fost organizat controlul de la ziarul “Acţiunea”.
29 iulie 2011,
Ticu Ciobotaru, presedinte
Societatea Jurnalistilor “Dunarea de Jos” a fost înfiinţată la data de 09.03.2007, în baza sentinţei Judecătoriei Galaţi în dosarul nr 45/PJ/200 şi are filiale la Galaţi, Brăila şi Tulcea. Din asociaţie fac parte jurnalişti din presa scrisă, televiziune şi radio, corespondenţi ai principalelor televiziuni, agenţii de presă, posturi de radio şi cotidiane naţionale, redactori şi reporteri din presa locală şi membri ai compartimentelor tehnice şi de publicitate din presa din Galaţi, Brăila şi Tulcea. Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos” este prima asociaţie profesională din România care pe data de 15.06.2009 a aderat la “Carta Europeană a Liberătii Presei”, adoptată de Uniunea Europeană la data de 25 mai 2009.

luni, august 01, 2011

Să revenim la ... câinii noştri

Oţelul Galaţi a ajuns Campioana României, a luat şi Supercupa, după ce a învins "Steaua lui Gigi", între timp a început şi noul campionat, iar jurnaliştii, aşa cum era şi normal, s-au întors la ale lor - problemele de zi cu zi, cu bune şi cu rele: la interlopii scăpaţi, parcă, de sub controlul statului, la golanii aterizaţi în politica de Dâmboviţa şi care au întors cu josul în sus viaţa românilor, la trepăduşii ce se dau de ceasul morţii să jefuiască românul de ce mai are prin buzunare, care este tot mai sărac, mai bolnav, mai oprimat şi mai analfabet, pe zi ce trece.

Din păcate, "câinele de pază al democraţiei" a devenit ţinta predilectă a tuturor acestor potenţiali infractori care fac viaţa amară oamenilor care nu sunt ca ei (sau cu ei).

Cele mai recente cazuri de agresare sau abuzuri comise asupra unor jurnalişti din Galaţi şi Brăila, mediatizate în presa locală sau cea naţională, nu se abat de la "regulă": "biznizmeni" sau mafihoţi aflaţi sub faldurile politicii de moment vor să-şi impună propria lege, prin forţă, violenţă sau acţiuni care anulează orice noţiune de democraţie:
foto 1 - Octavian Cerchez
(preluare dupa tecuci.eu)
  • 25 octombrie, 2010, la Tecuci, corespondentul cotidianului Viaţa Liberă, Octavian Cerchez (foto 1), este ameninţat cu ranga şi agresat de un individ, pentru că fotografia un spaţiu public vizat de un important afacerist local
  • 16 aprilie, 2011, tot la Tecuci, jurnalistul de la publicaţia electronică Favor, Cristian Calmuc, a fost atacat de doi indivizi chiar în propria maşină şi bătut violent cu pumnii şi picioarele; bănuielile victimei s-au îndreptat automat spre oamenii politici tecuceni care au fost personajele principale ale anchetelor jurnalistice publicate în ultimele luni
foto 2 - Anca Dumitriu
(preluare ziare-pe-net.ro)
  • 11 mai, 2011, din nou la Tecuci, de această dată redactorul şef al săptămânalului local Semnal, Anca Dumitriu (foto 2), a reclamat public dar şi colegilor din presa locală şi centrală că a fost agresată şi ameninţată în mod repetat de un funcţionar al Primăriei chiar în incinta instituţiei, başca în timpul unor şedinţe publice
foto 3 - Aura Costea
(preluare brailanews.blogspot.com)
  • 31 mai, 2011, la Brăila, a venit rândul unui alt redactor şef, al publicaţiei Viaţa Brăilei. Aura Costea (foto 3) a fost insultată public şi verbal de preşedintele CJ, pesedistul Bunea Stancu. Potopul de înjurături a fost înregistrat pe peliculă şi prezentat atât de televiziuni dar şi de celelalte publicaţii iar "birjarul" cu mare funcţie publică a fost felicitat, se pare, de colegii de partid pentru...prestaţie