marți, mai 03, 2022

Libertatea noastră, a presei, noi o facem să existe!

Ea trebuie cucerită și apărată permanent. În primul rând prin coeziunea noastră, a celor care slujesc presa și implicit, obligatoriu, adevărul! Deontologia profesiei este biblia noastră. Cei care nu o respectă au parte de o excludere morală, atât din partea breslei, cât și din partea publicului. Așadar, principalele noastre arme pentru apărarea libertății presei sunt profesionalismul, adevărul, informația corectă, nepărtinitoare. Sigur, este greu, este dificil. Doar prin voință și o determinare colectivă comună putem să ne apărăm acest principiu recunoscut oficial – libertatea presei.

Libertatea presei nu este un dat. Ea nu a existat, nu a fost vrută – în toată curgerea vremii.

3 Mai este ziua în care opinia publică este mai conștientă de încălcările libertății presei. Acestea  se petrec în zeci de țări din întreaga lume; zeci de cazuri când publicațiile sunt cenzurate, amendate, suspendate sau închise. Editorii sau jurnaliștii sunt hărțuiți, atacați sau reținuți, chiar uciși!

Atât timp cât profesionalismul slujitorilor mass-media va fi principalul atu al profesiei, cât vom  respecta  corectitudinea informației, libertatea presei va fi asigurată! Întotdeauna trebuie să primeze respectul nostru pentru capacitatea de sinteză a fiecărui consumator de informație, care nu trebuie manipulat.

SORIN STANCIU

Președinte al UZPR