sâmbătă, februarie 01, 2014

Reţeaua bloggerilor din Galaţi capătă consistenţă

După câteva întâlniri "la o bere" între câţiva prieteni, bloggerii din Galaţi încep să îşi dorească şi o relaţionare "pe viu", faţă în faţă pentru a se cunoaşte direct şi a-şi vorbi altfel decât folosind un device de comunicare.

Joi, 30 ianuarie 2014 peste 50 de "înscrişi"pe lista de convocare au răspuns prezent celei de a IV -a ediţii a BGG (Blog Gathering Galați), un eveniment devenit, iată, tradiţie în plan local. 
S-a desfăşurat în 2 (două) reprize, după cum a fost semnalat, cu umor, şi pe blogul coordonatorului, Garbiel Ursan : BGG Speaking şi BGG Drinking. Adică, vorbim, vorbim, dar mai şi bem. 

Dincolo de glumă, această ediţie a fost prima organizată în acest an, în mod profesionist, cu sponsori, spaţiu de desfăşurare generos (două locaţii), număr însemnat de participanţi, provenind din aproape tot spectrul de comunicare (cu accent pe zona Galaţi), Şi chiar premieri cu produse promoţionale (tricouri inscripţionate cu sigla BGG4 şi pliculeţe cu ceai), în uma unui sondaj scris. (mai multe detalii pe pagina Google+ şi Facebook a comunitatii online)

vineri, ianuarie 31, 2014

S E R I A L : Televiziunile din Galați – excrescențe politice (în familie) - INTRODUCERE

Începând cu această ediţie, publicăm în serial părţi din raportul-studiu realizat de organizaţia de media Active Watch (vezi aici) şi care fac referire la situaţia privind judeţul Galaţi (pag 104-112)

HARTA POLITICĂ A TELEVIZIUNILOR LOCALE - 2013

1. Context. La data realizării interviurilor pe teren_133, în Galați existau 11 licențe audiovizuale pentru difuzarea terestră, prin satelit și prin rețele de comunicații a serviciilor de programe de televiziune, conform datelor Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Cele mai importante televiziuni locale ca audiență, conform inspectorului teritorial al CNA, sunt: TV Galați, Vox TV, RTV Galați și ExpressTV.

În afară de Prioritar TV, TV Cudan și Oral TV care transmit prin cablu mai există și câteva televiziuni la sate, care au numai videotext. Patronii sau francizorii sunt oameni politici, au declarat unii dintre respondenți, ceea ce explică, potrivit acestora, de ce sunt atâtea televiziuni în Galați.
”Televiziunile influențează decizia de vot. Galațiul este renumit ca un oraș cu populație îmbătrânită. Oamenii țin cu PSD în general, iar o televiziune cum este TV Galați, care este de culoare roșie, are un impact maxim. Televiziunile gălățene încearcă să-și facă datoria, dar au în spate manageri cu anumite strategii, mai ales în timpul campaniilor electorale, de susținere a unor candidați. În afara campaniei electorale cele mai bune televiziuni sunt TV Galați și Vox TV.” (Reprezentant CNA)
Percepția publicului larg asupra televiziunilor locale este una bună. Oamenii vor informații despre ceea ce se întâmplă local.” (Manager TV Galați)
”Televiziunile gălățene sunt caracterizate de neprofesionalism, sunt angajate partinic total și își fac treaba atât cât sunt plătiți și lăsați să funcționeze. Am încredere în toate televiziunile, dar în măsura în care nu mă uit la niciuna. Ar putea fi niște mijloace extraordinare de educație, de tribună politică, de tribună socială. Sunt doar niște mijloace de a-l influența pe tâmpit, de a-i băga în cap că albul e negru, că negrul e alb. Atât.” (activist politic Galați)
Televiziunile gălățene sunt afiliate politic sau au apărut ca excrescențe politice. Mai mult de 300-500 de oameni care să le urmărească nu sunt, conform unui sondaj făcut înainte de campania electorală. În prezent, câteva televiziuni se află în situația de a fi executate silit.” (Jurnalist, editor ziar online)
”În mare parte am încredere în toate, pentru că în general nu prea limitează accesul cuiva în a-și prezenta punctul de vedere. Nici nu cenzurează. În general toate prezintă ceea ce vrea cel care este invitat în emisiune.” (alt activist politic Galați)

luni, ianuarie 27, 2014

Presa vizuală pune reflectorul pe bloggerii gălăţeni

Gabriel Ursan și Radu Turcescu au vorbit despre Blog Gathering Galați 4 (reuniunea oamenilor din online-ul gălăţean, ajunsă la a IV-a ediţie, BGG 4) la emisiunea Opiniile Zilei, difuzată pe 23.01.2014 la Vox TV Regional.
urmăriţi (şi) aici înregistrarea video a interviului realizat în studio şi repostat de Gabriel Ursan pe blogul lui pe 24 ian. 2014