luni, august 29, 2011

„Interesul poartă fesul”

  • în cazul nostru, al jurnaliştilor, este vorba de interesul arătat unor activităţi sau acţiuni publice manifestate în comunitate
Începând de astăzi, dat fiind faptul că jurnaliştii din Galaţi şi cei din Brăila ar trebui să se reîntoarcă din vacanţe şi , probabil se vor pune cu burta pe scris, am luat hotărârea să animăm puţin acest loc. Vom prezenta periodic o sinteză a „intrărilor”ultimei săptămâni, periind blogurile jurnaliştilor locali, accentuînd astfel detaliile din viaţa comunităţilor proprii surprinse de colegi în activitatea lor de zi cu zi.

La GALAŢI, pe primul loc în preferinţele jurnaliştilor de la Tecuci, luni dimineaţa, se afla articolul Mariei Măndiţă, din cotidianul Viaţa Liberă care tratează hotărârea pedeliştilor gălăţeni de a-şi (re)anunţa candidaţii de „top” la primăriile celor două municipii şi la şefia judeţului.
Sesizăm că articolul, preluat de tecuci.eu din ziarul gălăţean, nu face subiectul trimiterilor din prima pagină în ediţia tipărită. Tangenţial, anunţarea candidaţilor puterii la principalele funcţii în Galaţi este inserată şi în alt cotidian gălăţean, Monitorul de Galaţi (din nou, fără să „prindă”prima pagină, cum s-ar fi aşteptat cei de la partidul cu pricina), într-un articol al Mihaelei Kanti care face cronica conferinţei de presă, de la sediul portocaliilor „înverziţi”, organizată la sfârşitul săptămânii trecute.

Pe blogul ei, jurnalista de la „Monitoru” îşi îndreaptă atenţia însă spre opoziţia roşie din Galaţi. În ultima scrisoare către cititorii proprii Kanti ridică un văl de pe scandalul din sânul aripii roşii a Opoziţiei, declanşat cu ocazia ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean. Matrapazlâcurile la care s-ar preta câţiva lideri „de stânga”, pentru propria căpătuială, se pare că sunt un argument serios pentru ca disputa să devină publică şi să fie mediatizată ca un fenomen de tip „isterie în formă continuată”, în editorialul cu acelaşi nume din cotidianul amintit.

Din weekend, cunoscuta poetă Angela Baciu face o trimitere de ... timp liber, pentru cei interesaţi de literatură şi artă, la un „proiect Nichita Stănescu...”, fără a da detalii proprii,
iar o altă poetă (dar şi jurnalista „de la Cultură” a cotidianului Viaţa Liberă), Angela Ribinciuc, ne îmbie să facem o vizită pe blogul ei pentru a ne aminti de realul sens al vieţii, recitind versurile ultimei poezii postate duminică.
Pentru cei care ies în oraş, pe blogul „din şi despre Galaţi” găsiţi lista principalelor evenimente culturale de sfârşit de săptămână.

Florin Matei, cunoscut nouă drept un expert al fotografiei, abordează, de această dată problemele pe care le întâmpină un blogger, jurnalistul Dan Tănasă - cunoscut mai mult mediului din Transilvania - pentru articolele incisive pe care le lanseaza în blogosferă şi în care semnalează abuzurile comise în judeţele Covasna şi Harghita de lideri (ai autorităţilor locale) de etnie maghiară împotriva locuitorilor.
Magda Condos, jurnalistă „orientată”preponderent pe problemele Combinatului siderurgic, ne aduce acasă, cum altfel, punând reflectorul public, în ultimul articol postat pe blogul său, pe legătura ombilicală dintre marea întreprindere metalurgică şi oraşul de la Dunăre.