sâmbătă, mai 04, 2019

O iniţiativă media extraordină! Istoria recentă a Galaţiului într-o mie de ediţii

Colectivul redacţional al celui mai valoros brand al industriei media de pe piaţa locală, Viaţa Liberă, a reuşit, încă odată, să uimească, să ne bucure, pe toţi cei care se simt gălăţeni, prin ultima iniţiativă lansată în piaţă, odată cu sărbătorirea ediţiei 9.000
"Pentru acest număr rotund, am ales o variantă nouă de a repovesti istoria scrisă de noi în ultimele trei decenii. Reflectăm, prin condeiul redactorilor de acum, faptele şi întâmplările descrise atunci în numerele aniversare şi vă împărtăşim gândurile noastre, în speranţa că lectura vă va face plăcere", 
după cum au anunţat reprezentanţii publicaţiei

Le dorim colegilor activitate susţinută pentru multe ediţii de apariţie, şi de-acum înainte, şi nu putem decât să ne mândrim că publicaţia este un portdrapel al presei gălăţene, dar şi româneşti, regionale, încă de la lansarea primului număr, în tumultoasa perioadă a sfârşitului de an 1989, care a marcat (sângeros) sfârşitul unei epoci dar şi zorii unei noi construcţii sociale.

vineri, mai 03, 2019

Ziua Mondială a Libertății Presei

Cea de-a 26-a ediție a Zilei Mondiale a Libertății Presei este organizată în comun de UNESCO, Comisia Uniunii Africane și Guvernul Republicii Federale Democratice din EtiopiaEvenimentul principal va avea loc la Addis Abeba, în perioada 1-3 mai la sediul Uniunii Africane. 
Tema din acest an "Mass-media pentru democrație: Jurnalism și alegeri în timp de dezinformare" dezbate provocările actuale cu care se confruntă mass-media în alegeri, împreună cu potențialul mass-media în sprijinirea proceselor de pace și de reconciliere.
În calitate de agenție a Organizației Națiunilor Unite, cu un mandat specific de promovare a "liberei circulații a ideilor prin cuvânt și imagine", UNESCO lucrează pentru a promova mass-media liberă, independentă și pluralistă și siguranța jurnaliștilor.
          Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertății Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU în urma Conferinței Generală UNESCO din 1991, când s-a adoptat o rezoluție privind "Promovarea libertății presei în lume" care recunoștea că "o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a oricărei societăți democratice".

Evenimentul constituie un prilej pentru a celebra principiile care stau la baza libertății presei, a evalua starea libertății presei în lume, a reînnoi eforturile pentru apărarea independenței mass-mediei, a reflecta cu privire la problemele libertății presei și a eticii profesionale și pentru a aduce omagii acelor jurnaliști care și-au pierdut viața făcâdu-și meseria. De asemenea, momentul servește atât ca și oportunitate de atrage atenția că în multe țări publicațiile încă sunt cenzurate, amendate, suspendate și închise, iar jurnaliștii și editorii sunt hărțuiți, atacați, deținuți și chiar uciși.(sursa: wikipedia.org)

miercuri, mai 01, 2019

30 de ani de presă pedagogică


"Şcoala gălăţeană", cea mai longevivă publicaţie gălăţeană de "de informaţie şi opinie pedagogică", editată de Casa Corpului Didactic şi Asociaţia Profesională "Şcoala gălăţeană", sub direcţia profesorului şi publicistului Ghiţă Nazare, a ajuns în cel de-al 30-lea an de apariţie neîntreruptă.
"Revista a fost deschisă întotdeauna cadrelor didactice de toate specialităţile, din toate şcolile judeţului - grădiniţe, gimnazii, licee, colegii, grupuri şcolare - constituindu-se într-o adevărată istorie a învăţământului gălăţean". anunţă într-un preambul din numărul omagial, redacţia.