luni, mai 09, 2011

Comunicatul Societății Jurnaliștilor "Dunărea de Jos" (continuare)

..... În ceea ce priveşte activitatea mass media, considerăm că sunt suficiente reglementările prevăzute în “Codul Deontologic Unificat”, document adoptat de Convenţia Organizaţiilor de Media pe 24 octombrie 2009 şi implementarea de către redacţii a recomandărilor Centrului pentru Jurnalism Independent cu privire la înfiinţarea în structura redacţională a unui post de “Editor coordinator al relaţiilor cu publicul” (“Ombudsman de redacţie”), care să aibă ca atribuţiuni creşterea calităţii actului jurnalistic, creşterea încrederii publicului în produsul jurnalistic şi consolidarea relaţiei dintre redacţie şi public. Considerăm că această relaţie dintre redacţie şi public este primordială în domeniul activităţii mass media.
Tentativele politicienilor de a mai înfiinţa prin noua Legea a Presei încă un “Colegiu Naţional al Jurnaliştilor”, pe care să şi-l împartă pe baza algoritmului politic şi prin care să să încerce să controleze presa scrisă, audiovizuală şi online, pot servi la rezolvarea intereselor de partid, dar sunt anacronice unui cadru instituţional caracteristic unei democraţii europene.
Ca reacţie la aceste încercări de reglementare abuzivă a activităţii jurnalistice, organizaţiile media au depus la Parlamentul României, pe data de 3 mai 2011, propriul proiect de lege în care este prevăzut rolul primordial al autoreglementărilor în mass media. Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos” este printre cele 12 organizaţii semnatare ale acestui proiect.
Semnatarele proiectului sunt ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – CRJI, Asociația Patronală a Editorilor Locali din România – APEL, Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj – APPC, Asociația Jurnaliștilor din România – AJR, Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, Societatea Jurnaliștilor "Dunărea de Jos", Federația Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Uniunea Jurnaliștilor Maghiari din România – MURE, Convenția Organizațiilor de Media şi Asociația Editorilor de Presă OnLine.
protest Societatea Jurnalistilor Dunarea de Jos
 3 mai 2011, Ticu Ciobotaru, președinte
    Societatea Jurnaliștilor "Dunărea de Jos"a fost înființată la data de 09.03.2005 în baza sentinţei Judecătoriei Galaţi în dosarul nr 45/PJ/200 și are filiale la Galaţi, Brăila şi Tulcea. Din asociație fac parte jurnaliști din presa scrisă, televiziune și radio, corespondenţi ai principalelor televiziuni, agenții de presă, posturi de radio și cotidiane naționale, redactori și reporteri din presa locală dar și membri ai compartimentelor tehnice și de publicitate din presa din cele trei județe.
    Societatea Jurnaliștilor “Dunărea de Jos” este prima asociație profesională din România care pe data de 15.06.2009 a aderat la “Carta Europeană a Libertății Presei”, adoptată de Uniunea Europeană la data de 25 mai 2009.

    Niciun comentariu: