sâmbătă, martie 01, 2014

S E R I A L: Televiziunile din GALAŢI - Problemele ... ... ...

STUDIU: HARTA POLITICĂ A TELEVIZIUNILOR LOCALE - 2013

Continuăm seria informării despre televiziunile locale, aşa cum apare ea în raportul publicat de Active Watch, cu partea dedicată problemelor semnalate de repondenţi:

Principala problemă cu care se confruntă televiziunile locale din Galați, indicată de către cei intervievați, este piața de publicitate care este controlată politic. Alții au indicat și existența unui cotidian, urmașul fostului ziar comunist, care „a creat o atmosferă fetidă între mediul politic și media locale, ducând la intoxicarea oamenilor prin presă prin prostii dictate politic. În timp, jurnaliștii au fost educați să slugărească patronatul”. 

Alte probleme semnalate de către cei intervievați au fost subfinanțarea, salariile mici, lipsa personalului calificat, presiunea politică care este foarte accentuată, teama oamenilor că ar putea răspunde pentru declarațiile pe care le fac și instituțiile care răspund ambiguu solicitărilor de presă sau chiar evită relația cu mass-media.
  • Galațiul a devenit dintr-un oraș bogat unul foarte sărac și oamenii, chiar dacă știu care este avantajul publicității, nu-și pot permite publicitatea. Presiunea politică poate fi evitată, dar depinde de diplomația managerului. Primești telefoane, ți se spune direct și se atrage atenția. Presiune poate să fie atunci când elegant ți se spune ceva. Dar eu nu pot spune că am avut presiuni politice. Am ținut piept tuturor. Cineva întotdeauna trebuie să scoată castanele din foc și dacă persoana are diplomația necesară, curajul necesar, eu zic că se poate ieși din orice situație. (Manager TV Galați)
  • Orice spui ești dat în judecată, târât prin tribunale pentru simplu fapt că aduci în față un dosar, așa cum a fost și dosarul Boldea. Am luat amendă 50 de milioane de la CNA, avem procese pe rol cu diferite persoane.” (Anca Stanciu, redactor-șef al RTV Galați)
  • Trebuie să fii un mic evazionist ca să plătești salariile jurnaliștilor, dacă nu ai o sursă de finanțare constantă. (Jurnalist, editor ziar online)
Motivele pentru care managerii, producătorii și jurnaliștii au declarat că au decis să lucreze în mass-media sunt, potrivit respondenților, plăcerea de a face meseria, poziția pe care o dețin, provocările meseriei și utilitatea pentru comunitate. Motivele care i-ar face pe cei intervievați să demisioneze sunt legate de chestiuni morale sau financiare. Salariile jurnaliştilor sunt cuprinse între 1.000 şi 1.500 lei. (mai multe vezi în raportul Active Watch)


Niciun comentariu: